Visie en beleid - voorbeelden
Licht en Donker Advies heeft in de afgelopen jaren verschillende soorten visie- en beleidsplannen gemaakt over (openbare) verlichting en donkerte. Hieronder leest u daar meer over. We noemen daarbij alleen actuele plannen. Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Beleid openbare verlichting
Licht en Donker Advies maakt visie en beleid specifiek voor openbare verlichting. Maatschappelijke onderwerpen als energiebesparing, circulariteit, burgerparticipatie en het wel of niet verlichten van fietspaden komen daarbij vanzelfsprekend aan de orde.
Op dit moment werken wij aan een beleidsplan openbare verlichting voor de gemeente Goes en voor een samenwerkingsverband van 7 provincies. Eerder maakten we onder andere het beleidsplan openbare verlichting voor de gemeenten Baarn, Midden-Groningen en Het Hogeland. Ook schreven we een beleidsvisie voor 16 gemeenten in Overijssel en maakten we teksten voor de gemeente Oisterwijk.
Voor de gemeente Almere maken we een afwegingskader voor openbare verlichting, sociale veiligheid en ecologie. Daarbij besteden we ook aandacht aan andere lichtbronnen waarbij de gemeente aan de knoppen draait, zoals de verlichting bij maatschappelijk vastgoed en bij sluizen.
Donkertebeleid
Bewust verlichten betekent dat er soms gekozen wordt voor niet verlichten. Om het donkere landschap, flora en fauna te beschermen. En om de kernwaarde donkerte in het overmatige verlichte Nederland te behouden.
Op dit moment zijn we bezig met een donkerte-zoneringskaart voor de gemeente Westerkwartier, als vervolg op het donkertebeleid dat we eerder voor hen maakten. Verder geven we workshops over ‘lichtvervuiling beperken, donkerte versterken’ in diverse gemeenten.
Eerder maakten we donkertebeleid en een uitvoeringsplan voor de gemeente Waadhoeke. Voor de provincie Noord-Brabant voerden we in 2022 een inventarisatie uit naar donkerte/lichthinder, in 2023/2024 maakten we voor deze provincie een Actieplan Lichtvervuiling. In opdracht van Veere maakten we beleid voor donker en licht in het kustgebied.
Beleid/visie licht in de openbare ruimte
Door als overheid zelf bewust te verlichten én anderen te stimuleren dit ook te doen, wordt de openbare ruimte veiliger, mooier en duurzamer. Ook licht van bedrijven, sportvelden, particulieren, en dergelijke, heeft immers grote invloed.
Licht en Donker Advies maakte beleid ‘Licht in de openbare ruimte’ voor de gemeenten Ommen, Raalte, Dalfsen, Westerveld, Zwartewaterland, Olst-Wijhe, Staphorst, Losser, Westerkwartier en De Marne.
Project: het repareren van armaturen OVL in de praktijk (2025)
Nieuwe armaturen worden steeds vaker zo ontworpen dat ze relatief eenvoudig te repareren zijn. De nieuwe BRL geeft producenten concrete handvatten voor dit ontwerpproces en maakt het mogelijk om de herstelbaarheid van armaturen objectief te beoordelen. Nu dit instrument gereed is, wordt het nóg belangrijker om ervoor te zorgen dat armaturen in de praktijk ook daadwerkelijk gerepareerd worden en niet onnodig bij het afval belanden.
Dit vraagt om een andere manier van denken, werken en organiseren. Zowel van overheden, als van aannemers en leveranciers. Hoe dit in de praktijk beter geregeld en geborgd kan worden, kunnen we echter pas bepalen als we meer inzicht hebben in hoe het nu werkt en waar de knelpunten liggen. Daarom voert Licht en Donker Advies in 2025, in opdracht van Stichting OVLNL, samen met de Werkgroep Circulariteit dit project uit.
Het doel van het project is om:
- in kaart te brengen waar in de dagelijkse praktijk knelpunten zitten die maken dat armaturen vroegtijdig bij het afval belanden
- te inventariseren wat hierbij mogelijke oplossingen zijn